معماری ما

تجربه را تجربه کردن خطا ست. رسانه و نشریه الکترونیکی معماری ما
معماری ما

تجربه را تجربه کردن خطاست
وبسایت اصلی رسانه "معماری ما"
رسانه ای برای انتقال تجارب دنیای آموزش معماری تا زندگی معماری
با تجربه ی دانش آموختگان دانشگاه های معماری تهران، شهید بهشتی، هنر و ...
مجله و نشریه معماری ما

همراهی با خبرنامه‌ی معماری ما
آخرین نظرات


زاینده رود تو به چه روز در آمدی ؟ دیگر چرا چنان غم زده ای که دوستان یا غیر دوستانت چنین فکری به حالت کنند ؟ اما همین بهتر که حداقل فکری به حالت می کنند تا که ما دوستان نیز نگاهت هم نمی کنیم .  تو خود قاضی باش 

نظر شما در این رابطه چیست ؟ شما نیز قاضی باشید ...




طرح پیشنهادی در پایان نامه کارشناسی ارشد یک دانشجوی معماری لهستانی که در آن ساخت ابرسازه ای شش کیلومتری در بستر خشک شده زاینده رود ارائه شده این روزها در سایتهای تخصصی معماری و شبکه های اجتماعی مورد توجه کاربران ایرانی قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار پایان نامه ایسنا، «ماتیوس پوزپیچ» دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه «پلی تکنیک سیلسیان» شهر گلیویچ لهستان در پایان‌نامه خود با عنوان « بستررود – ساخت ابرسازه در بستر رودخانه خشک شده زاینده‌رود ایران» با اشاره به این که برای سالیان دراز، طبیعت به عنوان پدیده ای قابل احترام، منبع الهام معماران بوده و در کمتر طرح معماری است که المانهایی از طبیعت وجود نداشته باشد به این سوال پرداخته که اگر طبیعت ناگهان از بین برود، مسئولیت یک معمار در آن زمان چیست.

این معمار جوان در پاسخ به این پرسش، رودخانه زاینده رود در اصفهان را به عنوان نمونه ای از طبیعت که ناپدید شدن آن ضربه بزرگی به مردم شهر می زند مورد توجه قرار داده و ساخت ابرسازه ای بزرگ بر بستر خشک رودخانه را به مثابه ایجاد یک محیط زیست پایدار در اکوسیستمی مشابه رودخانه توصیف کرده که می تواند درمان جای زخم در چشم انداز و ذهن ایرانیان باشد.

اصفهان بی زاینده رود، دغدغه پوزپیچ لهستانی؛ راستی ... موضوع پایان نامه شما چیست؟

طبق طرح پوزپیچ، ابرسازه‌ای به طول شش کیلومتر بر بستر زاینده‌رود قرار می‌گیرد که کاربری‌های متفاوتی دارد. در این طرح، سازه‌های نصب شده به سه طبقه تقسیم می‌شوند. طبقه همکف رودخانه جهت ساخت و توسعه شهر پیش‌بینی شده‌ است که وی احداث ایستگاه مترو را در آن پیشنهاد کرده‌ است. حتی به نظر می‌آید در این طبقه احداث آپارتمان مسکونی نیز پیش‌بینی شده‌است. طبقه بالای ‌همکف و در واقع لایه رویی و بیرونی سازه به فضای سبز و ایجاد چشم‌انداز شهری و هم‌چنین اتصال دو سمت رودخانه به یکدیگر اختصاص دارد. طبقه زیر همکف هم می‌تواند به پارکینگ عمومی و یا حتی ایجاد راه‌هایی برای دسترسی دو سمت رودخانه به یکدیگر اختصاص پیدا ‌کند.

ابرسازه پیشنهادی دانشجوی لهستانی

پوزپیچ در طرح خود، شیوه‌های پیچیده‌ای برای عبور آب پیش‌بینی کرده‌ است. در طول این سازه شش کیلومتری، مسیرهایی بر روی سطح رویی سازه قرار دارد که جریان آب در آنها صورت می‌گیرد. در صورت بیش‌تر شدن جریان آب، کانال‌های ثانویه‌ای طراحی شده‌اند که وارد چرخه شده و آب را از خود عبور می‌دهند. حتی مخازنی نیز تعبیه شده‌اند تا در موارد پیک رودخانه، آب‌های سطحی سازه را در خود ذخیره کنند و از سازه خارج کنند.

به ادعای طراح، این طرح کاملاً سازگار با محیط زیست بوده و هیچ‌گونه عوارض زیست‌محیطی‌ای در پی نخواهد داشت. پوزپیچ، لایه‌های رویی و میانی این سازه را طوری طراحی کرده‌ که در فصول مختلف تاثیرات متفاوتی خواهند داشت.

طرح پایان نامه این دانشجوی معماری لهستانی که در سایت ArchDaily و دیگر سایت های تخصصی خارجی و داخلی منتشر شده در کنار نقدهای کارشناسی و تخصصی که به آن وارد شده، کامنت هایی حاکی از عصبانیت شدید کاربران ایرانی از ساخت و ساز بر بستر زاینده رود را در پی داشته که وی را به دخالت بی جا و بی توجهی به علاقه عمیق مردم به این رودخانه متهم کرده اند.

قطعا شرایط امروز رودخانه تاریخی زاینده رود نه فقط برای اصفهانی ها که برای همه ایرانیان اتفاقی ناراحت کننده است و کمتر کسی حتی با جایگزین شدن زیباترین سازه های معماری، راضی به از بین رفتن رودخانه تاریخی زاینده رود است ولی مطمئنا اگر قرار باشد، مقصران وضعیت امروز زاینده رود سرزنش شوند، پیش از دانشجویی خارجی که در پایان نامه اش به فکر چاره ای برای آینده اصفهان بدون زنده رود و ترمیم چهره دلگیر این شهر افتاده، این ما هستیم که باید پاسخگوی همه بی توجهی ها و انفعال خود در برابر شرایط بحرانی منابع آبی کشور و راهکارهای علمی و عملی پیشگیری و مهار آن باشیم.

ابرسازه پیشنهادی دانشجوی لهستانی














نظرات (۵)

  • علیرضا هوشمندی
  • جدا از خوب یا بد بودن این موضوع حداقل می توان خوش بین بود که برای این مشکل در پی راه حلی هستند . آنها ! 
    اولین سخنى ,حرفى که مى توانم بزنم آیا طرح ارایه شده به اندازه وضع سابق خود زیباست
    آیا پل هاى بى نظیز این  رود همان جذابیت را دارند ,درست است باید فکر شود ولى چه فکرى؟
    به نظرتان با معمارى سنتى و بى همتا اصفهان هماهنگ است؟

    اولا که این یک پایان نامه است و فکر نمیکنم منتشر شدنش، دال بر اجرا شدنش باشه که تو متن نوشته بودین کاربرای ایرانی ازش عصبانی شدن و اینا! پس فکر میکنم با خیال آسوده میتونیم خوب و بد بودنش رو به نقد بذاریم :)

    شخصا فکر میکنم این تصاویر ارائه شده، همخوانی مناسبی با معماری اصفهان نداره و یه جور وصله ناجور میشه به تن زیبای این شهر.

    اما نکته جالب، توجهی است که یک دانشجوی لهستانی اون ور دنیا به این رودخونه ی دوست داشتنی این ور دنیا نشون میده. در حالیکه خودمون خیلی براش اهمیت قائل نیستیم.

    ضمنن چه خوب میشد لینک آرک دیلی که گفتین هم میذاشتین. من گشتم پیداش نکردم.

    هماهنگ باشه یا نباشه از خشکی زاینده رود بهتره ... و ازون منظره....
    ولی آبیاری اینهمه فضای سبز با اون خشکی ناهماهنگه انگار...اگه آب هست پس چرا نیست!
     خود رود اگه جریان داشته باشه جواب اصلیه...
    به نظر منم مهم توجه کردن به موضوعه حتی اگه نتیجه نداشته باشه در آخر میشه گفت کاری انجام شد و نتیجه نداد که مسلما بهتر از هیچه.

    نظرات خود را در زیر بنویسید

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی