اسکیس خوب چه اسکیسیه؟
پیشطرح یا اسکیس (به فرانسوی: esquisse) (به انگلیسی: Sketch) در برخی رشتههای هنری مانند طراحی صنعتی، معماری و نقاشی و حتی طراحی وب و طراحی نرمافزار کاربردی موبایل (به طور کلی طراحی رابط کاربری)، به معنای طراحی سریع یا طراحی اولیهاست. در پیشطرح از جزئیات صرف نظر میشود و کلیات موضوع به صورت غیر دقیق نشان داده میشود. برای اجرای پیشطرح فقط از یک رنگ استفاده میشود. نمونه کامل تر پیشطرح که در آن از رنگ نیز استفاده میشود و پاره ای از جزئیات نیز نشان داده شدهاند راندو خوانده میشود.
خب این تعریفی بود از واژه اسکیس!
اما اسکیس واقعا یکی از ابزار های ضروری معماره و در حقیقت هر ایده و فکر و طرحی رو باید در ابتدا روی کاغذ ازش اسکیس زد. این اسکیس ،معمار رو یاری میکنه تا با تصوری دقیق تر نسبت به آنچه که در ذهن داره قدمهای بعدی ایده اش رو جلو ببره و در نهایت اجرایی کنه.
سوال اساسی که امروز در دانشگاه ها و کلاسهای اسکیس مطرحه اینه که اسکیس خوب چه اسکیسیه؟
باید بگیم که طبق تعریف ،در درجه اول اسکیس ،مخصوص خود معمار و طراحه! یعنی معمار برای نظم دهی و آماده سازی طرحش نیاز داره که تعدادی اسکیس از ایده هاش بزنه.
اما حالا اتفاقی که در دانشگاه ها و مراکز آموزشی افتاده اینه که اسکیس تبدیل شده به : ارائه ایده ها در شیتی خاص نسبت به موضوعی خاص در قالب اسناد مورد درخواست در زمانی محدود!
یعنی حالا شما باید برای موضوعی ،ایده ای رو آماده کنید و اون ایده رو تا حد اسنادی که از شما خواستن پرورشش بدید !
در این صورت اسکیسی خوب خواهد بود که :
1-دارای ایده ناب و خوبی باشه (ناب از این جهت که نو باشه و خوب از این جهت که نو بودن کافی نیست و باید ایده ایده خوبی هم باشه! ایده خوب چیه ؟)
2-در نحوه ارائه، تمام منظور و ایده خود را به خوبی بیان کند.( توجه که خوب بیان کردن خود دارای پارامترهایی ست....این پارامتر ها چیست؟)
خب دو سوالی که مطرح شد بزرگترین سوالهای اسکیسی هستن که به پاسخ اونها میپردازیم(اگر نظری مخالف و یا تکمیل کننده دارید حتما در قسمت نظرات همین پست بنویسید)
*-ایده خوب چیه؟
ایده خوب: ایده خوب مثل معماری خوبه ! خیلی ویژگیها میتونه داشته باشه که از مهمترین اونها در اسکیس دو مورد زیر است :
1-پاسخ مناسب به نیاز های ما
2-آسان و کم هزینه جهت اجرا
و...
*-بیان مناسب چیه؟
بیان مناسب : بیان خوب برآیندی ست از عوامل زیر :
1-دارای اسناد کافی و مناسب جهت معرفی ایده(نقطه ای از ایده تاریک و مبهم نماند)
2-شیت بندی مناسب(که خود دارای پارامترهایی چون ترکیب بندی و کنتراست و ...است)
3-بیان کننده حس و حال پروژه (مثلا حس یک اسکیس خوابگاه دانشجویی قطعا با حس یک اسکیس اسکله تفریحی متفاوت است.)
4-قواعد ابتدایی طراحی و ترسیم در آن رعایت شده باشد (قواعدی چون پرسپکتیو و ...حتی خط و اندازه مناسب تیتر اسناد و غیره)
5-ارزش گذاری اسناد در حد اهمیت خودشان باشد(یعنی به عنوان مثال سندی که اهمیت ندارد در ابعادی بزرگتر و یا در نقطه ای مهم از شیت قرار نگیرد. یا اینکه بدلیل نوع رنگ آمیزی و یا شدت کنتراست، بیش از مقداری که اهمیت دارد به چشم نیاید.)
6-چیدمان اسناد در شیت برهم تاثیر منفی نگذارند بلکه تکمیل کننده یکدیگر باشند.(گاه نقشه بدلیل ترکیب نامناسب با پرسپکتیو خوانایی خود را از دست میدهد.)
و...
به زودی تعدادی اسکیس را در این سایت مورد تحلیل و بررسی قرار خواهیم داد.
(بخش آموزش اسکیس- ارتباط از طریق تماس با ما)
جند نمونه اسکیس:
ممنون جالب بود.
البته چیزی که امروزه زیاد شاهدش هستیم این هست که یک اسکیس در صورت داشتن راندو خوب و شیت بندی مناسب خیلی بیشتر به چشم میاد حتی اگر خیلی مرتبط با موضوع اسکیس نباشه!!!که خب نه میشه گفت نقصه نه قوت!